Мнения коментари хотел Аспа Вила
Аспа Вила е СПА хотел за почивка на планина, в село Баня Благоевградско, което е утвърдено като балнеоложки център в Югозападна България, в полите на Пирин, Рила и Родопи планина. Хотелът е разположен в екологично чист район с борова гора, на 10 мин път до подножието на планините. В непосредствена близост до топли минерални извори, от които целият хотел е захранен Аспа Вила е типичният SPA хотел за зимен и летен туризъм, планински преходи, каране на ски, открити и закрити топли плувни басейни, тангентор, джакузи с гореща минерална вода, SPA процедури, лечебна балнеология. Хотел Аспа Вила е перфектният избор за почивка на планина в село Баня. Хотелът работи целогодишно и посреща много чуждестранни и български туристи от всички части на света и България през всеки един туристически сезон. За цени, резервации, настаняване, СПА услуги и повече информация [тук..] Aspa Vila

Теснолинейка от 1926 г. най-новата атракция


За теснолинейката Септември - Добринище


Единствената запазена и функционираща 760 милиметрова железопътна линия (теснолинейка) в България е линията Септември - Добринище. Тя е с дължина 106 км. и минава през три български планини - Пирин, Рила и Родопи. Тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово с 1267м. надморска височина.

История на теснолинейката Септември - Добринище


На 1 Август 1926г., е открита за експлоатация железопътната линия Сарамбей (дн. Септември) - Лъджене (дн. Велинград), с дължина 39 км. Заради тежките планински условия тя е построена като теснолинейна с междурелсие 760 мм. Изграждането започва в началото на 1921г. и продължава около пет години. Сложният релеф в дефилето на река Елидере (дн. Чепинска река) и липсата на каквато и да било механизация, обясняват бавния ход на строителните работи. Скалите се разбиват с каменарски взрив, но подготовката за взривяването и всичко останало се извършва с цената на много човешки труд и усилия. Скално-земните маси се изнасят и насипват с вагонетки и колички. Където е възможно, в превозите и при докарването на строителни материали участват коли с животинска тяга. На по-късен етап около 1942 г. е напрвено и трасето Септември - Добринище, което се спряга за една от най-интресните атракции напоследък, спрягани в бизнес средите около град Банско.

Парен локомотив 609.76


В момента за атракционни пътувания по линията Септември-Добринище се движи парен локомотив 609.76. Възстановен е през 2004г. в депо "Септември". Той е от серията най-мощни и тежки парни локомотиви на БДЖ за междурелсието 760 mm. Локомотива е произведен в Полша от “PIERWSZA FABRYKA LOKOMOTYW W POLSCE-CHRZANOW” през 1949г.

Теснолинейка Септември - Добринище видеоклип






Теснолинейката Септември - Добринище е във Facebook

Теснолинейката Септември - Добринище е в WikiPedia

3 коментара:

  1. Това е едно невероятно изживяване!

    ОтговорИзтриване
  2. Няколко пъти сме пътували с тази теснолинейка и наистина е вълнуващо. Нуждае се от сериозен ремонт във вътрешното обзавеждане и по-добро обслужване от персонала, но би могло да се превърне в голяма атракция за хората.

    ОтговорИзтриване

Уважаеми посетители, моля изразявайте своето мнение за село Баня и хотел Аспа Вила, безпристрастно, бъдете реални в преценките и коментарите си, и само така ще помогнем за развитието на туризма в България в правилната посока. Ако нямате регистриран профил в една от посочените общности, моля изберете опция "анонимен". Благодаря предварително!

Новините от село Баня - RSS