Мнения коментари хотел Аспа Вила
Аспа Вила е СПА хотел за почивка на планина, в село Баня Благоевградско, което е утвърдено като балнеоложки център в Югозападна България, в полите на Пирин, Рила и Родопи планина. Хотелът е разположен в екологично чист район с борова гора, на 10 мин път до подножието на планините. В непосредствена близост до топли минерални извори, от които целият хотел е захранен Аспа Вила е типичният SPA хотел за зимен и летен туризъм, планински преходи, каране на ски, открити и закрити топли плувни басейни, тангентор, джакузи с гореща минерална вода, SPA процедури, лечебна балнеология. Хотел Аспа Вила е перфектният избор за почивка на планина в село Баня. Хотелът работи целогодишно и посреща много чуждестранни и български туристи от всички части на света и България през всеки един туристически сезон. За цени, резервации, настаняване, СПА услуги и повече информация [тук..] Aspa Vila

Колко струва лятна почивка на планина

Евтина лятна почивка на планина в Пирин


Връх Вихрен снимки почивка планина преходи

Със своят най-висок връх Вихрен (2,914 м), Пирин планина се нарежда на второ място по височина в България. Според много от запалените български планинари Пирин е най-красивата планина в нашата страна. Там разстоянията са по-малки, отколкото на Рила, да не говорим на Родопите и Стара Планина, което позволява за няколко дни преходи между различните хижи да видим изключително разнообразие от невероятни гледки.


Какво трябва да знаем преди да потеглим на преход в планина като Пирин


Преход в планина като Пирин няма нищо общо със седмичната ви разходка в градския парк или близката горичка и ето защо първата ви грижа трябва да бъде добрата екипировка. Най-важният елемент от нея са обувките, които трябва задължително да са с голям грайфер на подметката, за да не се пързалят по камъните и тревата в алпийската част на планината, да обхващат добре глезените на краката и да са поне един-два номера по-големи от размера на обувките, който носите в града. Вземете със себе си подходящо ветрозащитно яке, което да ви пази от променливото време и внезапно появил се вятър или краткотраен дъжд и рязко променящите се температури. В магазините за дрехи втора употреба такива има колкото искаш и струват максумум до 10 лева.

Можем ли да си позволим море и планина


Много от по-възрастните хора помнят времената преди години, когато през лятната отпуска се ходеше на море, а след него и на планина. Сега обаче джобът на на средния българин сериозно изтъня и човек трябва да избира не само къде да отиде, а и колко ще му струва една лятна ваканция. Ако искате лятната ви почивка да бъде без музика, телевизия, интернет и вестници, и да ви струва сравнително евтино ще ви предложим няколко планински маршрута в Пирин, които със сигурност ще превърнат лятната ви почивка в чудесно и евтино преживяване.

Полезни съвети за преход в Пирин


В алпийската част на Северен Пирин няма вода и затова в раницата си задължително трябва да имате поне литър от нея. Няма да се минете, ако сложите в нея и резервни дрехи, една опаковка аспирин, който много помага срещу мускулна треска, храна поне за един ден и добре зареден мобилен телефон със записани в него телефонните номера на Националната спасителна служба и на всички хижи в Пирин. И още нещо - не забравяйте фотоапарата си, за да може да показвате снимки на приятели и близки къде сте били и какво сте видели, и то без да правите някакви сериозни разходи.

Популярни маршрути за преходи в Пирин


Лесен достъп за начинаещи планинари

Най- лесен е достъпът до планината откъм хижите Вихрен, Демяница, Яворов, Бъндерица иКаменица. До първата води много хубав асфалтиран път и може да оставите колата си направо в двора й. Ако нямате собствен превоз, това не трябва да ви притеснява, защото от автогарата в Банско и от спирката пред "Стражите" и "Кемпински" има автобуси на всеки 2-3 часа от 8.30 сутринта до 16 часа вечерта. Ако изберете да тръгнете от хижа "Безбог" и нямате собствен превоз, с който да се качите до хижа "Гоце Делчев", откъдето тръгва началната станция на лифта, ще трябва да разчитате на случаен превоз, защото автобусна връзка от град Добринище за хижа "Гоце Делчев" няма.

Лесни маршрути за преход в Пирин


Хижа "Вихрен" - връх Вихрен

За един ден от хижа "Вихрен" може да се изкачите на връх Вихрен /2914 м.н.в./ откъм южната му страна и да слезете откъм северната, за да видите и внушителния циркус "Казаните", в дъното на който дебелата 7-8-метрова снежна пряспа никога не се стопява. Времето за изкачването на пиринския първенец е около 3 часа. Толкова е и слизането обратно до хижата. Ако сте извадили късмет за хубаво време, панорамата, която се открива от пиринския първенец, трудно може да бъде описана с думи.

 

Хижа "Вихрен" - до връх Голяма Тодорка

Много вълнуващи емоции ще си подарите, ако изберете еднодневния маршрут от х."Вихрен" до връх Голяма Тодорка. Препоръчвам ви го, защото единствено от него може да се оцени величието на двата най-високи върха в Пирин - Вихрен и Кутела. Пътеката минава край Бъндеришките езера и продължава на изток към седловината под вр. Малка Тодорка. Когато излезете в нея, продължете наляво по билото на върха. При нормално темпо на ходене ще стъпите на Тодорин връх след около 4.30 часа път от хижата. Горе-долу толкова време ще ви трябва и да слезете обратно по пътеката.

 

Хижа "Вихрен" - до Муратов връх

Чудесна дестинация за еднодневна разходка в тази част на Пирин планина е и изкачването на връх Муратов. Пътят от хижа "Вихрен" до него се изминава за около 3 часа. Пътеката върви все откъм левия бряг на река Бъндерица, минава през една голяма мочурлива поляна и за около 1.30 часа извежда на Муратовото езеро. Направете кратка почивка и продължете на запад по маркираната туристическа пътека, която след още един час катерене по камънаците в най-стръмния участък на западната част от Бъндеришкия циркус ще ви изведе на Синанишка порта, седловината, която се намира южно под връх Муратов.

 

1 коментар:

Уважаеми посетители, моля изразявайте своето мнение за село Баня и хотел Аспа Вила, безпристрастно, бъдете реални в преценките и коментарите си, и само така ще помогнем за развитието на туризма в България в правилната посока. Ако нямате регистриран профил в една от посочените общности, моля изберете опция "анонимен". Благодаря предварително!

Новините от село Баня - RSS